Een nieuw passiefhuis bouwen hoeft niet veel langer te duren dan een standaard huis. Wel is een goede voorbereiding met alle partijen die meewerken aan de bouw essentieel. Voor en tijdens het passief bouwen is er veel overleg nodig tussen architect, aannemer, installateur en bouwbegeleider.


De kenmerken van passief bouwen

Bij passief bouwen zijn er 5 principes die je toepast in het bouwproces. We lichten deze principes hier kort toe:


  1. Optimale isolatie De isolatie is een belangrijk onderdeel om je huis comfortabel te laten aanvoelen, ook zonder verwarming. De isolatie is rondom en in je huis; wanden, daken en vloeren. De isolatie sluit zoveel mogelijk aan, zonder dat de isolatielaag wordt onderbroken.

  2. Passiefhuis kozijnen en 3-dubbel glasVoor een passiefhuis kies je altijd voor glas dat extreem isolerend is. We gebruiken hiervoor driedubbel glas, ook wel HR+++ glas of triple glas. Dit glas laat warmte naar binnen, maar laat minder warmte naar buiten verdwijnen. Dit glas zit in speciale kozijnen waarbij het risico op condens en schimmelvorming minimaal is.

  3. Gebalanceerde ventilatie met Warmte Terug WinDe verse lucht in je huis wordt geleverd door slimme ventilatie. De warmte van de lucht die naar buiten wordt afgevoerd, wordt gebruikt om de verse lucht te verwarmen: Warmte Terug Win. Zo zorgt het ventilatiesysteem voor toevoer van verse lucht in alle ruimtes van je passiefhuis.

  4. Optimale kierdichting en een passiefhuis wil je niet dat warmte verloren gaat via kieren of spleten. Dus moet je het huis zo luchtdicht mogelijk bouwen. Je kunt uiteindelijk met een blowerdoortest laten controleren of alle kieren dicht zijn.

  5. Thermische bruggen voorkomenWe spreken van een thermische brug als je op bepaalde plekken in de constructie van je huis meer warmte verliest dan op plekken die daaromheen liggen. Denk bijvoorbeeld aan de overgang tussen glas en kozijn of tussen vloer en dorpel. Je kunt thermische bruggen zoveel mogelijk voorkomen door slim ontworpen materialen te gebruiken en zorgvuldig te bouwen.

Het bouwproces van een passiefhuis

Als je een huis wilt hebben volgens de richtlijnen van passief bouwen, dan moet je gecertificeerde bedrijven in de arm nemen. Het bouwen van een passiefhuis, dat voldoet aan alle hierboven beschreven kenmerken, moet zó nauwkeurig gebeuren, dat het alleen lukt als alles op elkaar afgestemd is. Denk aan materiaal, ontwerp, ligging, ventilatie en installaties.

Plannen maken met architect, aannemer en bouwbegeleider

De bouw begint met het maken van een ‘programma van eisen’. In een programma van eisen staan de inhoudelijk eisen en wensen van alle betrokkenen. Dus niet alleen van de opdrachtgever. Maar ook van de architect, aannemer en installateur. Hier staan de eisen in beschreven waaraan je passiefhuis moet voldoen. De voorbereidingsfase kost tijd, maar is essentieel om je passiefhuis te kunnen realiseren. Voor het berekenen van de energievraag en de energie-efficiëntie wordt gebruik gemaakt van het PhPP, het PassiefHuis Projecterings Pakket). Het is een Excel-rekenblad en is speciaal ontwikkeld om zo nauwkeurig mogelijk de energievraag in kaart te kunnen brengen.

Passiefhuis deelcertificaat 1 aanvragen

Je begint in dit stadium ook met het certificaat. Jij start de aanvraag op de site van passief bouwen. De adviseur of begeleider vult daarna de technische gegevens verder aan. Zo ontvang je deelcertificaat 1: Ontworpen volgens Passiefbouwen Keur®.

Iedereen werkt samen

De architect maakt een ontwerp voor je passiefhuis. Een gecertificeerd architect kent de principes van een passiefhuis en past die toe in zijn ontwerp.  Samen met de aannemer en de bouwbegeleider wordt gekeken hoe het ontwerp zo goed mogelijk gebouwd kan worden. Aannemers en onderaannemers die de principes van een passief bouwen begrijpen en kunnen toepassen, zijn essentieel. Kies de aannemer en onderaannemers daar ook op uit. Je herkent ze aan hun certificering. Als Schimmel Techniek de begeleiding regelt, dan kunnen we je ook helpen met het selecteren van de aannemer.

Kies installaties en bouwmaterialen

Als gecertificeerd passiefhuis installateur kan Schimmel Techniek je uitstekend adviseren over en helpen aan de beste installaties voor jouw woning. Heb jij zelf al voorwerk gedaan? Helemaal goed! Wij kijken graag met je mee en beantwoorden al je vragen. Daarnaast kies je natuurlijk voor duurzame materialen om je huis te bouwen. En dan niet alleen duurzaam omdat jouw huis lang moet staan, maar ook duurzaam omdat je om je omgeving denkt. Elk materiaal heeft voor- en nadelen en een bepaalde uitstraling.

Maak een begroting en regel financiering en subsidies

Bij een passiefhuis is het ook belangrijk dat het huis betaalbaar is. Stel een begroting op en laat de bouwbegeleider daarop meekijken. Je passiefhuis financier je met een hypotheek. En kijk vooral ook rond voor welke onderdelen van je passiefhuis je een subsidie kan aanvragen.  Via de overheid en gemeente zijn er namelijk verschillende subsidieregelingen die interessant zijn. Bijvoorbeeld voor installaties.

De voortgang van het werk bewaken

Loopt de bouw nog op schema? Sluiten bouw en installatie op elkaar aan? Bij bouwvergaderingen zitten alle partijen om tafel en bespreken ze de stand van zaken. Als er keuzes gemaakt moeten worden die de planning beïnvloeden, dan kan een bouwbegeleider die nemen of daarin adviseren. Bij een passiefhuis werkt iedereen uiterst nauwkeurig om  aan de eisen van het passiefhuis certificaat te voldoen. Tijdens de bouw zijn verschillende controles die je moet laten uitvoeren voor het verkrijgen van dat certificaat.

Gefeliciteerd, je hebt een Passiefhuis gebouwd

Als je klaar bent met bouwen, dan kan je deel 2 van het certificaat aanvragen; gebouwd volgens passiefbouwen keur®. Hiervoor leveren aannemer, architect, installateur en bouwbegeleider verschillende rapportages aan. Zoals de blowerdoortest rapportage, ventilatiedebietmeting, infraroodcontrole en de rapporten van de tussentijdse controles. Voor het certificaat moet je ook de pakbonnen van ‘kritische componenten’, zoals het glas, inleveren. Na controle van al deze stukken ontvang je het certificaat op papier. Het certificaat kost geld: € 750 ex BTW voor een certificaat voor een woning. Dit is voor deelcertificaat I en II.

Een passiefhuis bouwen met Schimmel Techniek

Begeleiding & installaties
Wil jij aan de slag met het bouwen van je passiefhuis? Wij hebben passie voor en ervaring met passief bouwen. We laten je graag voorbeelden zien en denken met je mee hoe je het project kan aanpakken. We overtuigen je graag van dit prachtige concept. Uiteraard ben je bij ons aan het juiste adres voor de juiste, erkende en duurzame installaties. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in de begeleiding van de bouw van passiefhuizen.  Kom vrijblijvend bij ons langs in onze showroom of maak een afspraak. 
MEER INFORMATIE