Isolatie en passief bouwen

Eén van de belangrijkste kenmerken van een passiefhuis is ‘optimale isolatie’. Die isolatie is namelijk een belangrijk onderdeel om je huis comfortabel te laten aanvoelen. De isolatie is rondom en in je huis; wanden, daken en vloeren. De isolatie sluit zoveel mogelijk aan, zonder dat de isolatielaag wordt onderbroken.

Een aantal redenen waarom je wilt isoleren

Er zijn verschillende redenen waarom je sowieso zou willen isoleren, ook als je je huis niet verbouwd tot passiefhuis.


Comfort en geluid 

Een geïsoleerd huis voelt comfortabel. Je krijgt een constantere temperatuur in alle ruimtes van je huis. Je voelt minder kouval bij bijvoorbeeld ramen en met vloerisolatie heb je geen last meer van koude voeten door een koude vloer. Het voelt niet alleen comfortabeler, het is ook stiller in huis. Je hoort minder geluiden van buiten. (en anderen horen minder van jou). Ga je een huis speciaal isoleren om geluid te werken, dan noemen we dat akoestische isolatie. 


Gezondheid 

In een vochtig huis kunnen schimmels groeien en is de kans groter op huisstofmijt. Een bron voor allergieën dus. Die vochtigheid is het resultaat van condensvorming: door het verschil in temperatuur tussen warme lucht en een koud oppervlak, wordt waterdamp vloeibaar: condens. Als je gaat isoleren worden de verschillen kleiner, heb je minder kans op condensvorming en minder kans op schimmels etc. En dat is beter voor je gezondheid!


Energiebesparing 

Een heel belangrijk voordeel is het voordeel voor je portemonnee. Door te isoleren voorkom je dat warme lucht weg gaat en koude lucht binnen komt. Of in extreem warme weken: dat warme lucht je huis in komt. Je hoeft minder hard te stoken om een aangename temperatuur te houden. En dat is goed voor je portemonnee. In een passiefhuis zorg je door een combinatie van maatregelen, waaronder isolatie, dat je eigenlijk geen verwarming meer nodig hebt. We noemen het dan ook wel Thermische Isolatie.


Duurzaam 

En alleen al voor het milieu zou je isoleren. We verwarmen onnodig veel onze huizen en gebouwen. Vaak met behulp van brandstoffen waarvan de voorraad eindig is. Wil je duurzaam leven, begin met isoleren.

Isolatie in verschillende soorten en maten

Isolatiemateriaal is er in alle soorten en maten. Wanneer je welk soort isolatiemateriaal toepast, hangt af van waar je het toepast en de isolatiewaarde die het moet hebben. Isolatieplaten Dit zijn grotere platen, die relatief eenvoudig aan te brengen zijn. De platen kunnen ook weer van verschillende materialen gemaakt zijn en zijn altijd hard. Voorbeelden zijn PUR, EPS of kurk. Isolatiedekens Zijn platen van zacht materiaal, bijvoorbeeld van glaswol of rotswol. In veel woningen is dit in het dak verwerkt. Isolatie die je kan spuiten Deze vorm van isolatie wordt op het te isoleren oppervlakte gespoten. En ook in alle hoeken en gaten. Waardoor die ook direct gedicht zijn. Een andere vorm is de isolatie waarmee open ruimtes gevuld kunnen worden, zoals spouwmuren.

Buitenisolatie vs binnenisolatie

Wanneer je een bestaande woning gaat renoveren tot passiefhuis, kan je kiezen voor isolatie aan de buitenkant of isolatie aan de binnenkant. Beide hebben voor- een nadelen. De voordelen van buitenisolatie zijn groter dan die van binnenisolatie. 


Bij binnenisolatie is de kans op vorstschade aan de buitenkant groter. 


Buitenisolatie is relatief makkelijk aan te brengen. Buitenisolatie kan je beter aansluitend aanbrengen. Bij buitenisolatie van een bestaande woning pas je vaak het uiterlijk van de woning aan. Dat hoeft geen nadeel te zijn, maar je moet dan bv wel een vergunning aanvragen.

Hoeveel effect heeft de Isolatie?

Isolatie wordt gemeten in R-waardes. De R-waarde geeft aan hoe (warmte)isolerend een bepaald materiaal van een bepaalde dikte is. Er wordt gemeten hoeveel warmte er door een materiaal heen kan gaan op een bepaald oppervlak en binnen een bepaalde tijd. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter isolerend. Je passiefhuis bouw je dus met isolatiemateriaal met een zo hoog mogelijk R-waarde. Maar het effect van isolatie kan je teniet doen als er thermische lekken of bruggen ontstaan. Dat gebeurt als de isolatie niet goed aansluit op elkaar of op wand, dak of vloer. De isolatiewaarde kan dan tot de helft minder worden. Bij het bouwen van een passiefhuis is het dus ook noodzakelijk om erg zorgvuldig en nauwkeurig te werken en isolatie perfect te laten aansluiten.

Kosten en subsidie van isolatie

Uiteraard zijn de kosten van isolatie volledig afhankelijk van welk materiaal je kiest en hoeveel je wilt isoleren. Ga je een huis renoveren, dan kan je gebruik maken van een subsidieregeling. Voor het aanbrengen van isolatie betaal je een laag BTW tarief. Normaal betaal je 21 procent BTW over de arbeidskosten. Voor het werk om vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of het plaatsen van isolatieglas is het BTW tarief 9 procent.  Het lage tarief geldt alleen voor het werk, niet voor de gebruikte isolatiematerialen.

Isolatie in je passiefhuis met Schimmel Techniek

Begeleiding
Wil jij aan de slag met het isoleren van je huis en je huis renoveren tot passiefhuis? Wij hebben passie voor en ervaring met passief bouwen. We laten je graag voorbeelden zien en denken met je mee hoe je de renovatie kan aanpakken. We overtuigen je graag van dit prachtige concept. Uiteraard ben je bij ons aan het juiste adres voor de juiste, erkende en duurzame installaties. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in de begeleiding van de bouw van passiefhuizen.  Kom vrijblijvend bij ons langs in onze showroom of maak een afspraak. 
MEER INFORMATIE