Hoe bouw je goedkoop een passiefhuis?

Een van de uitgangspunten van een passiefhuis is betaalbaarheid. Samen met jou gaan we uitzoeken hoe we je huis passief kunnen bouwen én de kosten in de hand houden. Een van de grote voordelen van duurzaam bouwen is dat je voor verschillende onderdelen en op verschillende manieren subsidies of leningen kunt aanvragen voor je passiefhuis. En dat je de kosten terugverdient, omdat je bespaart op je energiekosten.

Wat kost een passief huis bouwen eigenlijk?

De kosten van een passiefhuis zijn uiteraard helemaal afhankelijk van de wensen die je hebt, de grootte van de woning, het materiaal dat je wilt gebruiken en de installaties die je wilt gebruiken. Wij gaan met je aan tafel zitten om een begroting te maken die past bij je budget. Een richtlijn die je kan gebruiken is dat de kosten van een passiefhuis 10-15% hoger zijn dan van een standaardwoning.

Welke kosten maak je voor een nieuw passiefhuis

De constructie; vloeren, muren, dak heb je in elke huis. Voor een passiefhuis maak je gebruik van duurzaam en extreem isolerend materiaal. Voor ramen kies je bijvoorbeeld voor triple glas. Dat is duurder dan het standaard HR++ glas wat nu in de meeste huizen zit. Je hebt nog steeds een energiebron nodig, omdat je energie verbruikt voor andere zaken dan verwarming. Denk aan  zonnecellen en een warmtepomp. Qua installaties heb je in een passiefhuis een WarmteTerugWin installatie nodig. Hiermee regel je de ventilatie en de aangename temperatuur overal in huis. Om de eisen voor het lage energieverbruik te halen, moet de rest van je apparatuur ook energiezuinig zijn (denk aan je koelkast, tv etc).

Deze renovatiekosten heb je voor passiefhuis

Ga je renoveren, dan maak je kosten voor isolatie, glas en installaties. Hiervoor geldt uiteraard ook dat de kosten afhangen van je wensen, de grootte van je huis en wat er allemaal gerenoveerd moet worden. Maak vooraf goede afspraken met de aannemer, dan voorkom je financiële verrassingen in de vorm van onverwachte meerkosten, achteraf.

Financier je passiefhuis met een hogere hypotheek voor duurzame huizen

Of je nu een heel nieuw passiefhuis gaat bouwen, of een bestaande woning koopt en die wil renoveren tot passiefhuis; in beide gevallen mag je een hogere hypotheek sluiten dan gebruikelijk, je mag voor een duurzaam huis extra geld lenen van de bank. Je kan een hypotheek afsluiten tot 106% van de woningwaarde. Zonder duurzame maatregelen kan je tot 100% van de marktwaarde als hypotheek afsluiten. Elke hypotheekverstrekker heeft zijn eigen voorwaarden hiervoor. Denk daarbij aan de manier waarop jij kunt aantonen dat je duurzaam gebouwd hebt of bepaalde installaties hebt geïnstalleerd in je huis. Bij energiebesparende maatregelen moet je denken aan: Spouwmuur, dakisolatie of vloerisolatie HR++ glas HR-ketel Het aanschaffen van een warmtepomp Het aanschaffen van een zonneboiler en / of zonnecellen.

Een hogere hypotheek aanvragen doe je via een hypotheekadviseur

Die weet bij welke hypotheekverstrekker jij het beste terecht kan met je hypotheekaanvraag. En welke eisen die geldverstrekker stelt.  Een hypotheekadviseur regelt je hele hypotheekaanvraag. Jij levert de stukken aan, de hypotheekadviseur is contactpersoon met de hypotheekverstrekker. Je kunt tegenwoordig ook zelf online je hypotheek afsluiten, maar meestal heb je dan niet alle mogelijkheden die je wel hebt al je een hypotheek via een hypotheekadviseur regelt. Let er op dat je bij een hypotheek ook kosten hebt zoals aanvraagkosten voor je hypotheek, taxatiekosten voor je huis en adviseurskosten voor je hypotheekadviseur. Deze kosten moet je ook betalen. Je hebt voor het kopen van een huis dus altijd meer geld nodig dan je van de bank kan lenen via je hypotheek.

Kan ik subsidie krijgen voor een passiefhuis?

Dat kan gelukkig! Er zijn veel verschillende subsidieregelingen. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rij gezet. 


Via de overheid: 

Investeringssubsidie duurzame energie De overheid stimuleert het verduurzamen van woningen en het bouwen van nieuwe woningen. Dat gebeurt op verschillende manieren. De subsidies zijn vaak tijdgebonden en meestal is er een bepaald budget gereserveerd. Bij een subsidie gelden vaak voorwaarden. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een subsidieregeling voor installaties. Je kunt subsidie aanvragen voor:


  • Zonneboilers
  • Warmtepompen
  • Biomassaketels
  • Pelletkachels

Voor 2019 heeft de overheid een bedrag van €100 miljoen beschikbaar gesteld en ook in 2020 is weer een bedrag beschikbaar. Het aanvragen van deze subsidie kan je pas doen als je het apparaat daadwerkelijk hebt gekocht. De subsidie vraag je online aan via de site van het de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland, RVO.nl. Op deze site staan ook de voorwaarden Lees goed door aan welke voorwaarden de apparaten moeten voldoen en kijk of er nog budget beschikbaar is. 


Via de overheid: 

Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE’s. Woon je in een appartementencomplex of in een gemeenschap waarin de bewoners georganiseerd zijn in een Vereniging van Eigenaren? Ook een Vereniging van Eigenaren heeft de overheid een subsidie maatregel bedacht. Je kunt gezamenlijk subsidie aanvragen voor energiebesparing. De subsidie is voor:


  • Energieadvies (door een gecertificeerde energieprestatieadviseur)
  • Energieadvies met procesbegeleiding
  • MJOP met Energieadvies eventueel met procesbegeleiding

Deze subsidieregeling  geldt in ieder geval tot eind 2019. De Vereniging van Eigenaren vraag de subsidie aan voordat de renovatie begint. 


Andere subsidies 

Voor een makkelijk en uitgebreid overzicht van alle subsidies kan je terecht op de site ‘energiesubsidiewijzer’. Hier staan  heel veel subsidies in Nederland beschreven. Deze subsidies komen van gemeentes en provincies en verschillen ook per gemeente of provincie. Per subsidie staat beschreven waar je voor in aanmerking kan komen en hoe je de aanvraag kan regelen. Vaak moet je voor de bouw online een aanvraag indienen. 


Hoewel de energiesubsidiewijzer heel compleet is, kan het geen kwaad om op de site van de gemeente en provincie waar je woont of gaat wonen ook nog te kijken voor aanvullende informatie, voorwaarden of subsidies. 

Ga ook eens langs bij een energieloket in de buurt. Ook een goede plek om langs te gaan is het energieloket. In bijna alle gemeenten in Nederland is inmiddels een energieloket. Een energieloket bij jou in de buurt vind je via de site: energiebesparendoejenu.nl. Zij kunnen je ook verder helpen en je helpen bij de aanvraag van je subsidie. 


Duurzame en goedkope leningen krijg je via de bank

Banken en geldverstrekkers zetten in op duurzaamheid. Vaak kan je tegen een lagere rente lenen als je dat geld gebruikt voor het verduurzamen van je huis of je installaties. Veel van deze leningen vind je ook terug op energiesubsidiewijzer.nl. Kijk daarnaast ook op de site van banken die als duurzaam bekend staan, zoals de ASR bank of Triodos. Je kunt deze leningen rechtstreeks aanvragen bij een bank of regel dit via een financieel adviseur. 


De BTW op je zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst 

Omdat je met je zonnepanelen stroom levert, kan je ‘ondernemer’ worden voor de Belastingdienst. Dan kan je de BTW over de aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Maar je gaat ook betalen: BTW over de opbrengst van de geleverde stroom. Val je onder de ‘kleine ondernemersregeling’, dan hoef je dat weer niet te betalen. De belastingdienst heeft dit uitgebreid beschreven, lees je goed in op de voor- en nadelen. De aanvraag regel je via de Belastingdienst. 


Betaal een laag BTW tarief voor isolatiewerk 

Een ander belastingvoordeel is het lage BTW tarief voor het aanbrengen van isolatie. Normaal betaal je 21 procent BTW over de arbeidskosten. Voor het werk om vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of het plaatsen van isolatieglas is het BTW tarief 9 procent. Het lage tarief geldt alleen voor het werk, niet voor de gebruikte isolatiematerialen.  Dit voordeel heb je overigens alleen bij een renovatie. Je huis moet ouder dan 2 jaar zijn. Het bedrijf dat de isolatiewerkzaamheden uitvoert zal het lage btw tarief automatisch aan je doorbereken. Je hoeft hiervoor geen subsidieaanvraag  te doen. Een offerte opvragen voordat je aan de slag gaat is uiteraard altijd handig.

Wat kan de Schimmel Techniek voor je doen?

Begeleiding & Installatie
Wij hebben passie voor en ervaring met passief bouwen. We laten je graag voorbeelden zien en denken met je mee hoe je het project kan aanpakken. We overtuigen je graag van dit prachtige concept. Uiteraard ben je bij ons aan het juiste adres voor de juiste, erkende en duurzame installaties. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in de begeleiding van de bouw van passiefhuizen.  Kom vrijblijvend bij ons langs in onze showroom of maak een afspraak. 
MEER INFORMATIE