Wil je je huis tot passiefhuis renoveren, dan moet je het grondig aanpakken. Je gaat bezig met isolatie, verwarming, ventilatie en duurzame energie opwekken. Je kunt de renovatie stap voor stap uitvoeren. Je gaat dan die delen van het huis renoveren die aan vervanging toe zijn. Dat is een mooi natuurlijk moment. En je spreidt je uitgaven. 


Het nadeel van een stapsgewijze aanpak is dat je vaker in de rommel zit. En dat je goed moet kijken welke gevolgen je renovatie stappen hebben. Kies je voor stapsgewijze renovatie, maak dan ook een plan hoe je passiefhuis er uiteindelijk uit moet zien en werk daar naar toe. Het beste resultaat krijg je wanneer je je huis in één keer grondig aanpakt. Je zit een keer flink in de rommel, maar je hoeft ook maar één keer steigers etc te regelen. En je bent sneller bij je uiteindelijke doel: je passiefhuis! 


Maak bij een renovatie ook altijd gebruik deskundige begeleiding. Ook bij renovatie ga je uit van de 5 kenmerken van een passiefhuis:

  1. Optimale isolatie
  2. Passiefhuis kozijnen en 3-dubbel glas
  3. Gebalanceerde ventilatie met WTW
  4. Optimale kierdichting
  5. Thermische bruggen voorkomen

1. Optimaal isoleren bij renovatie

Om zo min mogelijk warmte te verliezen en zoveel mogelijk kou buiten te houden, moet je isoleren. Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter. Je muren kan je op drie verschillende manieren isoleren:  met spouwmuurisolatie, door het isoleren van de buitenzijde van je huis en door het isoleren van de binnenzijde van de muren. Daarnaast moet je ook je dak en vloer niet vergeten te isoleren.


Spouwmuurisolatie 

Een spouwmuur is: twee aan elkaar bevestigde muren met een ruimte ertussen (ongeveer 8 centimeter breed). Deze ruimte kan je laten vullen met isolatiemateriaal; spouwmuurisolatie. Dit kan met korrels van verschillende materialen, of met gas. Dat scheelt al een hoop, maar is niet voldoende om de benodigde isolatiewaarde voor een passiefhuis te halen. Daarvoor moet je ook binnenkant of de buitenkant van de muur isoleren.


Binnenmuur isolatie 

Je binnenmuren kan je isoleren door een voorzetwand te plaatsen. Die moet goed aansluiten op je plafond, je vloer, je kozijnen etc. Je binnen leefruimte wordt iets kleiner, maar het huis blijft er aan de buitenkant uitzien zoals het er altijd al uitzag. 


Buitenmuur isolatie 

Ga je de buitengevel isoleren, dan plaats je isolatiemateriaal aan de buitenkant van je huis. Het grote voordeel is dat je dit zo dik kan doen als je wilt. En dat het zoveel mogelijk aaneensluitende kan gebeuren. Je kunt buitenmuur isolatie laten afwerken zoals je wilt. Maar je huis krijgt dus wel een andere uitstraling. De buitenmuurisolatie moet goed aansluiten op kozijnen, dakgoten en bijvoorbeeld het huis van de buren. Meestal heb je een vergunning van de gemeente nodig om de buitenkant van je huis aan te passen. 


Je dak isoleren 

Warme lucht stijgt, dus via het dak verlies je warmte. Ook je dak kan je weer via de binnenkant of de buitenkant isoleren. Voor verschillende daken (schuin dak, plat dak) zijn verschillende vormen van isolatie. Je vloer isoleren Via de vloer komt koude lucht binnen. Je kunt je kruipruimte isoleren om dit tegen te gaan. Bijkomend voordeel is dat je direct ook vocht en schimmel in de kruipruimte tegen gaat.

2. Ramen en kozijnen

Ramen zijn belangrijk voor de zoninval en lichtinval in het huis. Bouw je een nieuw passiefhuis, dan hou je bij de bouw rekening met de ligging. Bij een bestaande woning kan je daar weinig meer aan doen. Wel kan je optimaal gebruik maken van de huidige ligging. Via de ramen verwarm je je huis namelijk op natuurlijk wijze. Je wilt dus raamoppervlak op het zuiden, oosten en westen en zo min mogelijk op het noorden. 


Nu voel je in je huis een verschil tussen de temperatuur van het glas en de wand. Bij een passiefhuis valt dat verschil weg. Je kiest namelijk voor glas dat extreem isolerend is. HR++ glas is niet voldoende, je moet kiezen voor driedubbel glas, ook wel HR+++ glas of triple glas. De isolatie van dit glas komt onder meer van een coating op het glas, die de warmte van de zon binnen laat, en de binnenwarmte in huis laat. Ook kan je kiezen voor driedubbel glas waarbij de tussenruimte gevuld is met gas: Argon of Krypton. Dit gas zorgt ook voor de benodigde isolatie.


Aan een goed geïsoleerd raam heb je niets zonder een goed geïsoleerd kozijn. Ook hier verlies je warmte. Je kunt kozijnen van verschillende materialen nemen. De meest gebruikte zijn hout, kunststof of aluminium. Aan elk materiaal zitten voor- en nadelen. Zo is een voordeel van hout, dat het geen goed geleidende materiaal is. Kou en warmte worden via hout slecht van binnen naar buiten, of andersom, doorgegeven;  er is geen koudebrug. Een nadeel is dat je hout goed moet onderhouden. Kunststofkozijnen vragen veel minder onderhoud dan hout en zijn tegenwoordig vaak net zo duurzaam. Aluminium kozijnen worden vaak gekozen vanwege de uitstraling van het materiaal. Als een aluminium kozijn voorzien is van ‘thermische onderbreking’, dan isoleert dat net zo goed als een houten of kunststof kozijn. 


Maar let op! 

als je de ramen vervangt, dan moet je ook direct iets aan je ventilatie doen. Juist omdat ramen en kozijnen nu nog niet luchtdicht zijn, zorgen ze voor een beetje ventilatie en bijvoorbeeld droge lucht in de winter. Ga je ramen en kozijnen vervangen zonder de extra ventilatie, dan heb je kans op hogere luchtvochtigheid. Dat voelt niet alleen minder aangenaam, dat kan ook leiden tot condens of schimmelvorming.

3. Gebalanceerde ventilatie

Ga je isoleren, dan moet je ook ventileren. Anders krijg je last van condens- of schimmelvorming. Uiteraard kies je ook voor energiezuinige ventilatie, zoals  een WTW met balansventilatie: de verse lucht in je huis wordt geleverd door het slimme ventilatiesysteem. De warmte van de lucht die naar buiten wordt afgevoerd, wordt gebruikt om de verse lucht te verwarmen.

4. Optimale kierdichting

Als je goed in je huis gaat rondkijken, dan ontdek je overal kieren. Denk maar eens aan de brievenbus in je voordeur. Deze kan je vervangen door een brievenbus met een binnenklep. Maar beter is geen brievenbus meer in de deur, maar op je erf of tegen de gevel.  Bij je ramen kan je denken aan 2 en 3-puntsluitingen op draaiende delen en dubbele kierdichting bij draaiende delen. En het gebruik van glaslatten en het (luchtdicht) afkitten daarvan. Daarnaast moet je op allerlei plaatsen in de constructie extra banden gebruiken om naden af te dekken. Voor bijvoorbeeld de meterkast kan je denken aan prefab vloerplaten.

5. Thermische bruggen voorkomen

De thermische brug is een overgang tussen een goed geïsoleerd onderdeel van het huis naar een naar slecht geïsoleerde deel van het huis. Je kunt een infraroodcamera gebruiken om te ontdekken welke plekken dit in jouw huis zijn.  Je kunt thermische bruggen voorkomen door isolatie naadloos op elkaar aan te laten sluiten.

Installaties en apparaten bij renovatie

Je gaat minder energie verbruiken voor de verwarming van je huis en door de keuze van de apparaten die je gaat gebruiken. In veel passiefhuizen kom je deze installaties tegen:

  1. Warmtepomp
  2. Ventilatiesysteem met WTW
  3. Zonnepanelen of zonneboiler
  4. LT warmtenet met tapwater-boosters
  5. Weerstandsverwarming (E-CV, IR paneel, naverwarmer), alleen bij klein piekvermogen!

Een passiefhuis kan je alleen maken als je bij de keuze van alle apparaten rekening houdt met het (energie)verbruik. Je kiest voor energiezuinige verlichting in de vorm van ledlampen. Je kiest voor een waterbesparende douchekop etc.

Wanneer mag je je gerenoveerde huis een passiefhuis noemen?

De eisen voor een gerenoveerd huis wijken af van de eisen van een nieuwbouwhuis. Een gerenoveerd passiefhuis moet voldoen aan deze eisen: Voor het verwarmen van het gebouw tot 20 graden Celsius mag je niet meer energie verbruiken dan 25 kWh/m² per jaar Je maximale primair energiegebruik is 130 kWh/m² per jaar. Primaire energieverbruik is de energie die je nodig hebt voor ruimteverwarming, koeling, warm tapwater, hulpenergie en elektrische apparatuur. Een luchtdichtheid van maximaal n50 < 0,6 h-1. Dit betekent dat er maximaal 60% van de binnenlucht in één uur via kieren naar buiten mag stromen bij een luchtdrukverschil van 50Pa.

Een huis renoveren met Schimmel Techniek

Wil jij aan de slag met het renoveren van je huis tot passiefhuis? Wij hebben passie voor en ervaring met passief bouwen. We laten je graag voorbeelden zien en denken met je mee hoe je de renovatie kan aanpakken. We overtuigen je graag van dit prachtige concept. Uiteraard ben je bij ons aan het juiste adres voor de juiste, erkende en duurzame installaties. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in de begeleiding van de bouw van passiefhuizen.  Kom vrijblijvend bij ons langs in onze showroom of maak een afspraak. 

MEER INFORMATIE