Optimale luchtkwaliteit en ventilatie in een passiefhuis

Een van de kernmerken van een passiefhuis is Gebalanceerde ventilatie met Warmte Terug Win. Hoe beter je je huis beschermt tegen invloed van buiten, hoe belangrijker het wordt om toch verse lucht binnen te krijgen. Dat regel je met een slim ventilatiesysteem.

Waarom ventilatie zo belangrijk is

Ventilatie zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Je kookt, doucht, ademt en zweet. Dat zorgt allemaal voor vocht in je huis. En dat vocht moet ergens naar toe. Als je niet ventileert, dan krijg je condens op je plafond, muren en ramen. Hoe meer vocht, hoe groter de kans op schimmelvorming. En dat is slecht voor je gezondheid. Met goede ventilatie voer je de vochtige lucht snel af en schone droge lucht in. Ventilatie zorgt voor een goede kwaliteit van de lucht. Transpiratie, ademen, koken en douchen veroorzaken niet alleen voor meer vocht in je huis, maar zorgen er bovendien voor dat bacteriën in de lucht terechtkomen. En allerlei kookgeuren en gassen uit bijvoorbeeld deodorantbussen. Muffe en vervuilde lucht veroorzaakt concentratieproblemen, hoofdpijn etc. Voor mensen met allergieën is het sowieso belangrijk dat de lucht zo schoon mogelijk is. 


Met ventileren kan je besparen op je energiekosten 

Ook met een goede ventilatie bespaar je op energiekosten. Als lucht vuil en vochtig is, dan  moet je meer moeite doen om het te verwarmen. Een goede ventilatie heeft dus ook direct invloed op je energierekening.


De beste manier om je passiefhuis te ventileren

Voor een passiefhuis kies je voor een balansventilatiesysteem met warme terug winning. Je wilt voorkomen dat je met het ventileren ook alle warme lucht het huis uit ventileert. Die warmte kan je namelijk goed gebruiken.

Zo werkt een balans ventilatiesysteem met warmte terug win (WTW)

Dit systeem gebruikt twee ventilatoren. De ene ventilator zuigt verse buitenlucht aan. Deze lucht stroomt langs een warmtewisselaar om de verse lucht op te warmen. Zo krijg je verwarmde verse lucht in je woning. De andere ventilator zuigt de lucht uit de woning. Ook deze (warme) lucht gaat eerst via een warmtewisselaar om de warmte af te staan voordat het naar buiten gaat. 


De ‘balans’ van balansventilatie verwijst naar de hoeveelheid lucht die binnenkomt en weer uitgaat. Dat is gelijk en dus in balans. Het balansventilatiesysteem kan ook gecombineerd worden met een een warmtepomp. Dan krijg je een warmtepomp-compacttoestel. Hierbij gebruikt de waterpomp de warmte van de uitgaande ventilatielucht om tapwater en eventuele verwarming te verwarmen. 


Een aantal belangrijke onderdelen van het ventilatiesysteem: 

 

Filters 

Deze houden het ventilatiesysteem schoon en zorgen ervoor dat er minder bacteriën, pollen en fijnstof in het huis in komen. Uiteraard moet je de filter regelmatig schoongemaakt worden, zodat de luchtkwaliteit optimaal blijft.


Condensafvoer 

Bij het afkoelen van warme binnenlucht in een WTW ontstaat er condens. Dit kan wel een paar liter per dag zijn. Dit vocht moet natuurlijk op een goede manier afgevoerd worden in het systeem. 


Zone-regeling 

Een ventilatiesysteem wordt zo ingericht dat het in verschillende delen van je huis anders werkt. Zo heb je in badkamer en keuken meer ventilatie nodig dan in een studeerkamer. Je maakt zo optimaal gebruik van je ventilatiesysteem met WTW.


Zomer by-pass 

In een enkel geval wil je liever niet dat de inkomende lucht ook nog eens opgewarmd wordt. Als het buiten al een week lang 35 graden is, bijvoorbeeld. Dan kan je een bypass inschakelen. Deze zorgt ervoor dat de inkomende lucht niet opgewarmd wordt.

De eisen voor het ventilatiesysteem in een passiefhuis

Het ventilatiesysteem in een passiefhuis moet aan verschillende eisen voldoen. Schimmel Techniek is gecertificeerd Passiefhuis installateur. Wij weten precies welk ventilatiesysteem in jouw passiefhuis past.  Het Passive House institute (PHI) heeft onder meer deze eisen voor balansventilatie: - Minimale temperatuur toevoerlucht: 16,5°C - Rel. luchtvochtigheid: >30% - Minimale percentage WTW: 75% (netto, inclusief energieverlies WTW-toestel) - Elektrische efficiëntie: voor de gehele installatie (excl. vorstbeveiliging) " 0,45 Wh/m3 - Standby-verbruik max. 1W

De bediening van de ventilatie

Een van de voordelen van een passiefhuis is dat je misschien wel technische installaties hebt, maar dat de bediening daarvan simpel is. Of zelfs zichzelf automatisch kan regelen. Kies je bijvoorbeeld voor een ventilatiesysteem met CO2 sensor en/of vochtsensor? Dan meet het systeem de waarden en zodra die te hoog zijn, gaat het systeem harder ventileren.

Wat levert een warmte-terugwinsysteem op?

  • Schone lucht Door gebruik te maken van allerlei filters is de inkomende lucht heel schoon. In een passiefhuis heb je dan ook minder last van allergieën.
  • Minder warmteverlies Met een Warmte Terugwin unit kan je tot wel 90% van de warmte in je woning houden en hergebruiken. En dat scheelt energiekosten.
  • Een comfortabel huis Omdat de lucht die je in je huis krijgt al voorverwarmd is, merk je minder van de luchtcirculatie. Het voelt comfortabel aan.

Geen open ramen meer

Een passiefhuis is een heel goed geïsoleerd huis. Alle hoeken en gaten zijn gedicht. En een raam openzetten om te luchten is niet nodig. Dat druist in tegen onze opvoeding waarin we leerden dat het gezond is om met open raam te slapen en dat je altijd moet ventileren. Bij passief bouwen zorg je juist voor een gezond binnenklimaat zonder de ramen te gebruiken als ventilatie. Maar uiteraard kunnen ramen altijd open.

De kosten en subsidie voor passiefhuis ventilatie

Uiteraard zijn de kosten van het ventilatiesysteem volledig afhankelijk van welke installatie je kiest. Mogelijk kan je gebruik maken van een subsidieregeling.

Ventilatie in je passiefhuis met Schimmel Techniek

Begeleiding
Wil jij aan de slag met het isoleren van je huis en je huis renoveren tot passiefhuis? Wij hebben passie voor en ervaring met passief bouwen. We laten je graag voorbeelden zien en denken met je mee hoe je de renovatie kan aanpakken. We overtuigen je graag van dit prachtige concept. Uiteraard ben je bij ons aan het juiste adres voor de juiste, erkende en duurzame installaties. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in de begeleiding van de bouw van passiefhuizen.  Kom vrijblijvend bij ons langs in onze showroom of maak een afspraak. 
MEER INFORMATIE