Passief bouwen heeft meer voordelen dan nadelen

Passief bouwen is duurder dan andere bouwmethodes en je moet aan hele hoge eisen voldoen voordat je het certificaat ‘Passiefhuis’ mag aanvragen. Maar dat weegt zeker op tegen de voordelen van een passief huis. Op deze pagina zetten we de voordelen en nadelen uiteen. En gaan we in op een aantal vooroordelen die leven over passief bouwen.

De voordelen van passief bouwen

In een passief huis heerst een constante temperatuur

Door het hele huis. Het hele huis voelt dus als een warme deken om je heen. En dat ervaren we altijd als comfortabel. Door de uitstekende ventilatie blijft het huis koel, ook als is het buiten een week lang 30 graden of -15 graden. Bij passief bouwen maak je optimaal gebruik van de zoninval. In de winter heb je dus maar weinig zoninval nodig om toch de binnentemperatuur aangenaam te houden. Ruimtes die wel koeler kunnen zijn, zoals slaapkamers en een voorraad-ruimte, liggen op koelere plekken in het huis.

In een passief huis is een gezond binnenklimaat

Daarnaast is de luchtkwaliteit in een passief prima. Je hoeft geen ramen en deuren open te zetten voor frisse lucht, de ventilatie-installatie in huis zorgt voor een prima luchtkwaliteit. En juist omdat je niet met buitenlucht ventileert, heb je bijvoorbeeld minder pollen in huis. Voor mensen met hooikoorts een groot voordeel. En ook mensen met andere stof allergieën profiteren van de gezonde lucht in huis.

Een passiefhuis is duurzaam en waardevast

Bij de bouw van een passiefhuis maak je gebruik van duurzame materialen. Daarmee maak je niet alleen een duurzaam huis, maar ook een waardevast huis.

In een passiefhuis heb je geen centrale verwarming meer nodig

Dus geen ketel en geen radiatoren. Dat is niet alleen fijn voor de beschikbare ruimte die je hiermee krijgt, maar ook voor je portemonnee. Je energiekosten voor verwarming gaan naar weinig tot geen kosten. Je verbruikt uiteraard nog wel energie voor andere apparaten, zoals je koffiezetapparaat, het opladen van de mobiel etc. Maar niet meer voor de verwarming van je huis.

Een passiefhuis is eenvoudig in gebruik

Je bent in je passiefhuis minder in de weer met je installaties, juist omdat je een constante temperatuur aanhoudt. Alles wordt goed afgesteld. Het ventilatiesysteem is eenvoudig te bedienen en zal je niet vaak aan hoeven te passen.

Een passiefhuis is ook geluidsdicht

Een passiefhuis is heel goed geïsoleerd. Dat merk je niet alleen in de temperatuur, dat merk je ook in geluid. In het huis hoor je geen geluid van buiten en buiten hoor je geen geluid van binnen. Ook omdat je ramen en deuren niet open hoeft te doen. In een stedelijke omgeving is een passiefhuis dan ook een oase van rust. En hebben je buren geen last van jou.

De nadelen

Een passiefhuis heeft hogere bouwkosten
Bij passief bouwen maak je gebruik van duurzaam materiaal. En van materiaal dat goed isoleert. De kosten van dit materiaal zijn hoger dan wat we gewend zijn te gebruiken in de bouw.
 
Voor een passiefhuis heb je expert nodig 
Een passiefhuis ontwerpen en bouwen is maatwerk en vraagt om een andere manier van denken over bouwen. Je moet met veel zaken rekening houden: bijvoorbeeld hoe je leidingen legt en waar je lichtpunten hangt; het heeft allemaal invloed op het eindresultaat. Je moet dus mensen inhuren die hier verstand van hebben en de uitvoering van plannen goed kunnen begeleiden tot het juiste eindresultaat.
 
Een passiefhuis voldoet aan hoge eisen  
Wil je huis het certificaat ‘passiefhuis’ krijgen, dan moet je huis voldoen aan hele strenge eisen. Bouw je een huis vanaf de grond op, met de juiste mensen en begeleiding, dan is een certificaat goed haalbaar. Wil je een bestaand huis renoveren, dan zal dat veel meer tijd, energie en begeleiding kosten om het huis binnen de eisen van de certificering te krijgen. Er zijn inmiddels voldoende voorbeelden van geslaagde renovaties.

De vooroordelen

Nu we de voor- en nadelen op een rij hebben gezet, is het ook tijd om nog een paar vooroordelen over passief bouwen te benoemen.


Vooroordeel: 

Passief bouwen is duur Klopt. Bij het bouwen van een passiefhuis maak je gebruik van materialen en installaties die duurder zijn dan bij standaard huizen. Maar, doordat je direct energie gaat besparen verdien je deze kosten snel terug. Je hebt immers veel lagere woonlasten. Gelukkig kan je voor het bouwen van je passiefhuis allerlei subsidies aanvragen.
 
Vooroordeel: 

Omdat je je raam niet open zet, krijgt je een muf en ongezond huis. Een passief huis is een heel goed geïsoleerd huis. Alle hoeken en gaten zijn gedicht. En een raam openzetten om te luchten is niet nodig. Dat druist in tegen onze opvoeding waarin we leerden dat het gezond is om met open raam te slapen en dat je altijd moet ventileren. Bij passief bouwen zorg je juist voor een gezond binnenklimaat zonder persé de ramen te gebruiken als ventilatie. Uiteraard kunnen ramen altijd open.


Vooroordeel: 

Passief bouwen is hetzelfde als Energieneutraal bouwen Bij Energieneutraal bouwen maak je gebruik van zon, wind en andere duurzame manieren om energie op te wekken. Bij passief bouwen zorg je dat je juist zo min mogelijk energie nodig hebt, door de stijl van bouwen. Dat is ook het ‘passieve’ in passief bouwen: met een goed ontworpen gebouw gebruik je de zonne energie, zonder dat er veel installaties aan te pas komen. In de winter benut je de zon om het huis te verwarmen, in de zomer sluit je de zon buiten.

Begeleiding & installaties

Wil jij aan de slag met het bouwen van je passiefhuis? Wij hebben passie voor en ervaring met passief bouwen. We laten je graag voorbeelden zien en denken met je mee hoe je het project kan aanpakken. We overtuigen je graag van dit prachtige concept. Uiteraard ben je bij ons aan het juiste adres voor de juiste, erkende en duurzame installaties. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in de begeleiding van de bouw van passiefhuizen.  Kom vrijblijvend bij ons langs in onze showroom of maak een afspraak. 

MEER INFORMATIE