Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is een huis met een comfortabele temperatuur en uitstekende luchtkwaliteit. Met als resultaat: extreem laag energieverbruik. Je mag een huis passiefhuis noemen als het voldoet aan allerlei eisen. Om je huis aan al die eisen te laten voldoen moeten architect, aannemer en installateur voor en tijdens de bouw nauw samenwerken. Een passiefhuis kan je het beste van de grond opbouwen, als nieuwbouw huis. Een bestaande woning renoveren tot passiefhuis is ook mogelijk, maar kost veel inspanning van alle partijen.

Waarom je een passiefhuis wil hebben

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame manier van leven. En dan is het logisch om ook te kiezen voor een duurzame manier van bouwen. Een groot deel van het energieverbruik in onze huidige huizen gaat naar het verwarmen of verkoelen van een woning. Omdat deze energie uit fossiele bronnen komt en deze bronnen binnenkort uitgeput zijn, moeten we over naar duurzame alternatieven. Je kunt je huis over verschillende manieren verduurzamen. Met een passiefhuis kies je voor het ultieme duurzame alternatief.

Een passiefhuis is niet hetzelfde als een energieneutraal huis

Een passiefhuis is zo gebouwd dat het energieverbruik voor het verwarmen van het huis minimaal is. Het ‘passieve’ in passiefhuis verwijst dan ook naar de passieve manier van het verwarmen van het huis. Je maakt in een passiefhuis optimaal gebruik van de instraling van de zon. Een centrale verwarmingsinstallatie is niet nodig. Zo gaat een passiefhuis een stap verder dan een energieneutraal gebouw. In een energieneutraal huis wordt het energiegebruik gecompenseerd door duurzaam opgewekte energie. Er wordt niet persé gewerkt aan vermindering van het energieverbruik.

De kosten

Een passiefhuis vraag wel om een investering. Maar wel een betaalbare investering. Door besparing van energie- en onderhoudskosten is het rendabel om een passiefhuis te bouwen of je huis tot passiefhuis te renoveren. Door de besparing op je energiekosten verdien je de investeringen in je passiefhuis terug.

Zo bouw je een passiefhuis

Twee belangrijke onderdelen van een passiefhuis zijn de isolatie en de ventilatie.

  • Isolatie Met isolatie van een huis voorkom je dat warmte naar binnenkomt of juist naar buiten gaat. Buitenisolatie is de beste methode hiervoor. Soms is dat niet mogelijk, dan kan je binnenisolatie gebruiken. Lees meer over isolatie >>
  • Ventilatie Veel mensen denken nog dat je elke dag je raam open moet doen om een huis goed te ventileren. Maar met een uitstekende ventilatie-installatie is dat niet meer nodig. Hier lees je hoe ventilatie werkt. >>

Bouw, begeleiding en installaties door Schimmel Tdi

Begeleiding
Je weet nu wat een passiefhuis is. Enthousiast geworden? Schimmel Tdi kan begeleiden bij de bouw van een passiefhuis. En uiteraard kunnen wij de installaties verzorgen die nodig zijn om een passiefhuis te realiseren. 
MEER INFORMATIE